KEOP 5.4.0/12

 

Távhőszolgáltatás korszerűsítése Hódmezővásárhelyen

2014. január 8.

A Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. Európai Uniós és állami támogatással kibővítette geotermális hőtermelő rendszerét és korszerűsítette vezetékhálózatát. A támogatott projekt révén a geotermális energiahordozó felhasználása jelentősen nőtt, továbbá csökkent a vezetéki veszteség.


A Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. KEOP-5.4.0/12-2013-0024 azonosítójú pályázatával vissza nem térítendő támogatást nyert el már megvalósult energiatakarékossági és megújuló energiahordozót hasznosító fejlesztéseihez. A támogatott projekt keretében a szennyvíztelep mellett új termálkút létesült és új vezeték épült, utóbbi a Hódtói Fűtőműbe juttatja el a termálvizet. A projekt keretében az Interspar és a Family Center is termálvizes távhő ellátást kapott. Szintén a projekt keretében került cserére egy elavult távhővezeték szakasz.

A projekt teljes figyelembe vett költsége 620,2 MFt, a pályázati szempontból elszámolható költsége 192,8 MFt, a várható éves megtakarítás 103,5 MFt. Az EU Kohéziós Alapja és a Magyar Állam által nyújtott támogatás 59,6 MFt. A projekt révén 26 510 GJ földgáz megtakarítás és 1562 t ÜHG kibocsátás csökkenés érhető el éves szinten.

A projekt célkitűzése a fenntartható távhőszolgáltatás megvalósítása, a hőveszteség csökkentése és a termálvíz fokozottabb hasznosítása révén. A fenntarthatóság célkitűzése alacsonyabb költséget és alacsonyabb környezeti terhelést, alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást is jelent.

A projekt előnyeit gyakorlatilag Hódmezővásárhely teljes lakossága élvezi, mivel a projekt várható eredményeinek haszonélvezői nemcsak a távhőszolgáltatást igénybe vevők, hanem a távhővel ellátott intézmények használói is. Mindannyiuk számára gazdaságosabb, környezetkímélő megoldás jött létre.

Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt.
Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zs. u. 70.
Tel: +36 62 530 930
Fax: +36 62 530 990
E-mail: hvszrt@hodtav.hu
www.hvszzrt.hu